| |

Who would win: een spel om te leren debatteren vanuit een fictief personage

Een succesnummer in de klas is Who would win: een hilarisch debatspel, waarbij jij en je tegenstander elk een personage van een stapel pakt – ongezien, dus niemand weet wie je bent – en de bovenste activiteit van de stapel. Je leeft je in je nieuwe personage in, zeg in dit geval Paris Hilton, de zandloper gaat om en je krijgt 30 seconden de tijd om te beargumenteren waarom jij het beste bent in touwtrekken.

WWW-paris-and-obama-tug-of-war

Daarna krijgt je tegenstander 30 sec de tijd om met tegenargumenten te komen, dus hop Barack Obama! Laat eens horen waarom jij echt veel beter bent in dat getouwtrek. De eerste mag nog eenmaal in 10 sec een  nieuw argument maken, daarna beslist het publiek wie er heeft gewonnen.

WWW-Columbus-lion-taming

De stapels kaarten zijn dik en er zit een enorme diversiteit aan personages in, van historische figuren, tot popidolen, superhelden, stripfiguren of hedendaagse bekenden uit de politiek of wetenschap.

WWW-karakters

De activiteiten kunnen werkelijk van alles zijn, van leeuwentemmen tot koken. Je kunt het bijna zo gek niet bedenken of het zit erin.

WWW-VS-kaarten

De lol zit hem in het je inleven in zo’n personage, en je daarna voorstellend dat je een wedstrijdje aan het doen bent tegen de andere personage in een of andere suffe activiteit. Ik zie Superman al met een schort om in de keuken staan, de sterren van de hemel kokend tegen een modekoningin, of Bugs Bunny met een pen tussen zijn knaagtanden, druk pennend aan een essay, om maar te winnen van Arnold Schwarzenegger. Heerlijk en het levert hilarische debatten op.

Het mooie van dit spel is ook dat het simpel om te vormen is. Je kunt de personages vervangen door rollen, de activiteiten door projectactiviteiten. Laat de notulist maar eens vertellen waarom hij of zij beter is in plannen dan de voorzitter? Het leerzame zit ‘m dat inlevensvermogen dat je moet hebben plus het snappen van de essentie van de activiteit. Multi-inzetbaar en gegarandeerd een bak lol!

Vergelijkbare berichten