| | | |

The Mind: leer elkaars gedachten lezen

Toegegeven, elkaars gedachten lezen is overdreven, maar met dit kaartspel kom je best een eind. Het spel is supereenvoudig, maar zoals het vaak zo gaat, briljant in zijn eenvoud. Iedere speler trekt een kaart van de stapel en moet deze om de beurt op tafel leggen in oplopende volgorde. Als je dat goed hebt gedaan mag je naar level 2, waarbij iedere speler twee kaarten krijgt, die in oplopende volgorde op tafel moeten worden gespeeld. Klinkt simpel he? Nou, dat is het dus niet.

De grote vraag is: wanneer mag jij je kaarten uitspelen? Hoe weet je nou welke kaart volgt op de kaart die op tafel ligt? Overleg is niet mogelijk, want er mag niet gepraat worden in het spel. Het gevolg is een spel waarbij je constant naar elkaar zit te kijken en probeert in te schatten wie nu een kaart heeft met het dichtsopeenvolgende cijfer. Doodstil, maar oh zo spannend. Het wordt een spel van timing. Als je er zeker van bent dat jouw kaart oplopend is, dan speel je die snel. Weet je het zeker dat dat niet zo is, dan leun je naar achter. Weet je het niet, dan kijk je elkaar aan. En blijf je kijken, en nog eens kijken, totdat iemand speelt. En dan maar hopen dat het de goede kaart is.

Uiteraard mag je het wel eens fout doen, maar dat kost je wel een leven. En met maar drie levens is het zomaar voorbij. Af en toe mag je ook een vallende ster inzetten, dan legt iedereen zijn laagste kaart op de stapel, heb je even een time-out, en ga je weer verder. Bij elk leven stijgt de spanning. Hoe ver kom je? Wie weet non-verbaal het duidelijkst te communiceren? Hoe zorg je ervoor dat de juiste kaart wordt gespeeld, zonder een kik, zonder geluid, zonder aanwijzen, duwen, vingers opsteken, zonder uiterlijk vertoon? Jawel, door te leren elkaars gedachten te lezen, en dat is superfun.

Het spel is daarmee enorm geschikt voor teambuildingsactiviteiten. In de spelhandleiding staat dat iedereen, voordat het spel begint, een hand op tafel moet leggen. Pas als iedereen dat gedaan heeft, begint het spel. Deze gezamenlijke concentratie is, aldus de handleiding, essentieel voor het slagen van het spel. Op elk moment mag je Stop! roepen, het spel onderbreken, en herfocussen. Dit heb ik nog niet meegemaakt, maar toch, het maakt van een simpel kaartspelletje een manier om mensen met elkaar in sync te brengen, zich te laten focussen en op elkaar te letten. En dat lukt. Voor een spel van zo ongeveer een tientje is dat een indrukwekkend resultaat.

Kopen? Met deze link koop je het spel op bol.com en verdien ik daar ook een zakcentje aan The Mind, het kaartspel bij Bol.com. Als je dat helemaal niet wil, dan kan je ook gewoon hier klikken.

Vergelijkbare berichten