| |

Het grote huishoudspel: want alles is leuker als je het leuker maakt!

Zelfs het huishouden dus, aldus de makers van dit hilarische spel. Het spel is ontstaan door een ‘verbale schermutseling’ met de lief van een van de ontwerpers, die zich afvroeg waarom hij zijn huishoudelijke taken niet deed. Tja, waarom niet, vroeg hij zich af? Omdat het niet leuk genoeg is! Dus maakte hij een spel om het huishouden leuker te maken en een leuk huishouden, wie wil dat nu niet? Ik wil dat ook! Ik haat het huishouden! Het komt altijd weer terug, het is nooit af, je knippert 2x met je ogen en je moet alweer stofzuigen. Blegh! Dit spel is dus eigenlijk gewoon helemaal voor mij gemaakt.

Maar hoe werkt het dan, hoor ik je terecht vragen. Want dat huishouden moet gewoon nog wel altijd gedaan. Dat klopt. De sleutelwoorden zijn dan ook opknippen, afwisselen, compenseren. Opknippen: hoe kleiner de klus, hoe lager de drempel. Lijkt wel projectmanagement en vaak de enige manier waarop ik ook maar iets gedaan krijg. Afwisselen: ja uiteraard afwisselen, graag zelfs, hoe minder van hetzelfde hoe beter. Het leukste is echter toch wel het compenseren: als de ander zijn klusjes niet afkrijgt komt er compensatie! En wat voor compensatie zul je denken? Van interesse tonen tot afkopen tot bedienen tot uitpakken, het zit er allemaal in.

Het spel duurt per ronde 1 week, maar eigenlijk ben je nooit uitgespeeld. Zolang er huishouden is, kun je het spel spelen. Eerst bepaal je aan de hand van de huishoudkaarten de taken van de week. Alle mogelijke huishoudelijke klusjes staan op die kaarten, netjes opgedeeld in behapbare stukjes. Zo hoef je bij het stofzuigen alleen de benedenverdieping te doen, of af te wassen op de even dagen. Lekker overzichtelijk dus.

Gezamenlijk met je huishoud- en spelpartner kies je een even aantal taken. Niet teveel uiteraard, het moet nog wel gedaan worden. Na het schudden van de kaarten pak je om de beurt een kaart. De enige manier waarop je nog van je taken af kunt komen is door middel van een kanskaart en door te onderhandelen. Alle taken duidelijk? Dan begint de week en het echte werk.

Tijdens deze week kun je per speler twee motivatiekaarten inzetten, die worden uitgevoerd door je tegenspeler. Deze kan optreden als drill instructeur, journalist of verleider, maar net wat jou het meest motiveert. Voor elke taak die je niet op tijd hebt uitgevoerd kun je een compensatiekaart spelen.

Wat een hilarisch spel! De humor van de teksten, het lichtvoetige van de kaarten, de superlollige manieren waarop je toch van je taken af kunt komen of waarop je gemotiveerd kunt worden maken dat ik plotseling zin krijg om het huishouden te gaan doen, al is het maar om verleidelijk toegesproken te worden als ik de dweil erbij neergooi.

Het briljante van het spel is het inzicht en begrip in dat wat het doen van het huishouden zo’n rotklus maakt. Het opknippen in kleine overzichtelijke stukjes, het gebruik van humor, zonder oordeel maar juist met liefde en begrip. Nergens gaat het vingertje omhoog, nergens worden verwijten gemaakt, juist het tegenovergestelde. Het maakt van een dagelijks terugkerende kans op ruzie een wekelijks lichtvoetig moment. En wat dat betreft is het al mission accomplished voor de spellenmakers: want inderdaad, alles is leuker als je het leuker maakt. Topspel!

Kopen? Het spel ligt in de grotere spellenwinkels of ga naar www.hetgrotehuishoudspel.nl, waar je het spel kunt bestellen en alwaar je ook motivatiemuziekjes kunt afspelen.

Vergelijkbare berichten