|

Osmo Coding: speel & leer & programmeer

Code = mode
Mijn kinderen wil ik leren programmeren. Je kunt de krant of je laptop niet openslaan of je leest over het belang van coding voor kinderen, ontwerpers, docenten, ouderen… iedereen eigenlijk. Code = mode. Ik doe er graag aan mee.

Developerdochter
Mijn dochter is de meest waarschijnlijke optie om dit serieus te gaan kunnen. Uitstekend: programmerende vrouwen is precies wat de wereld nodig heeft. Dus koop ik vanaf dat ze met haar ogen kan knipperen al allerlei spul om haar op te leiden tot programmeur. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen. Inmiddels is ze zeven en hebben we al aardig wat stappen gezet.

OSMO

Osmo
De laatste aanwinst is Osmo Coding. De Osmo is eigenlijk niets meer dan een spiegeltje dat je op de camera van de iPad zet. Als je de iPad vervolgens rechtop zet, creëer je een speelvlak op het tafelvlak voor de iPad waarop je met fysieke materialen -ook gemaakt door Osmo- kunt spelen.

De apps die bij Osmo horen, herkennen de fysieke spelmaterialen die de camera van de iPad ziet. Bijvoorbeeld houten letters: de app laat een plaatje zien van een beer, en aan jou de taak de letters van het woord ‘BEER’ neer te leggen. De app ziet of het goed is en geeft feedback. Het leuke is dat je als ouders je eigen sets foto’s kunt maken met zelfgekozen woorden.

OSMO-onderdelen

Ketens bouwen: coding
De nieuwste set fysieke materialen zijn aan elkaar klikbare onderdelen (blokjes), waarmee je een mannetje in de app moet besturen. De blokjes hebben (draaibare) pijlen om richtingen aan te geven, cijfers om aantallen aan te geven, een loop-teken, een spring-teken, een herhaal-teken voor de hele reeks en een start-teken.

Deze leg je voor de iPad neer in de juiste volgorde om het mannetje te bewegen en aardbeien te laten eten.

Zo van:
loop-teken
pijl omhoog
x 5
spring-teken
pijl naar links
x 2
start.

OSMO-met-ipad

Het mannetje loopt dan, na op het start-teken te hebben gedrukt, 5 vakjes omhoog en maakt twee keer een grote sprong naar links. Op alle vakjes vreet hij lustig de aardbeien op (gezond hoor).

En nou komt het: hoe langer de keten van commando’s is, hoe meer punten je scoort: vier bewegingen achter elkaar leveren vier keer vier (zestien) aardbeien op. Met de opgegeten aardbeipunten kun je een mooie tuin aanleggen.

OSMO-in-actie

Controller vs programmeren
Toen we de set binnen kregen, kropen mijn kinderen enthousiast achter de iPad. Al snel werden de blokjes gebruikt om het mannetje te sturen, als een soort controller dus: omhoog – start. Omhoog – start. Links – start. Links – start. Spring – start. Hmm. Leuk, maar ‘coding’? Nee.

Pas na enige tijd (en met wat hulp van mij) ontdekten ze dat je door een reeks te leggen meer punten krijgt. Dit werd al snel ingewikkeld en duurde te lang voor mijn zoon, maar mijn dochter kreeg lichtjes in haar ogen en begon na te denken hoe ze het mannetje dan toch zo lang mogelijk aan de gang hield.

OSMO-box

Fouten
Het mooiste vond ik dat ze daarin best nog wat fouten maakte. Dan drukte ze op het start-teken en ging het mannetje na drie keer goed te zijn gegaan, de verkeerde kant op. Daar moest ze over nadenken. He, hoe kan dat nou? Ze keek terug naar de reeks en zag dan opeens: oh ja, hij moet nog een keer naar boven en dán pas naar links. Dat zie je pas als je het geheel ‘aan’ zet en ontdekt wat je reeks in zijn geheel doet. Net echt programmeren.

Enthousiast
Al met al ben ik enthousiast over Osmo Coding. Ik vermoed dat ze er na een tijd wel genoeg van heeft, maar ik hoop dat dat aanzet tot weer wat ingewikkeldere programmeerprobeersels.

Op naar Phyton?

Meer info: https://www.playosmo.com/en/coding/

Vergelijkbare berichten