| | |

Blacklight Speurtocht in de Batavia

De Batavia heeft een fascinerende geschiedenis. Liefde, verraad, muiterij, moord – het zit er allemaal in. Maar hoe maak je deze interessante maar ook gruwelijke geschiedenis toegankelijk voor kinderen, op zo’n manier dat je ze wel meesleept in het verhaal, maar zonder al te gedetailleerd te worden? Via een blacklight speurtocht in het schip. Onzichtbaar voor de gewone bezoeker, maar zodra je de uv-lamp aanzet, komt het verhaal van de Batavia tot leven.

De Batavia, een reconstructie van een schip met een fascinerend verhaal. Horror, dat wel.

De speurtocht start al bij de kassa. Daar krijgen kinderen die meedoen een UV-lamp, een zeekaart met daarop de reis van de Batavia en de eerste aanwijzing. De opdracht: vind de 10 verstopte aanwijzingen in het schip en ontdek wat er op de Batavia is gebeurd. Wat gebeurde er met Jan de scheepsjongen? Wat maakte hij in de 7 maanden durende reis van Batavia mee? Via korte teksten wordt langzamerhand duidelijk wat er gebeurde tijdens de reis.

Scheepsjongen Jan maakte van alles mee op zijn reis. Nare dingen ook. Honger, scheurbuik, muiterij en een schipbreuk. Hij overleefde het – uiteraard – wel.

Kinderen vinden het erg leuk en spannend om te doen. Het schip is van zichzelf al imposant, maar dit geeft net wat extra spanning aan een bezoekje. Leuk vinden kinderen ook dat ze sámen kunnen zoeken. Museumbezoek is toch vooral een sociale bezigheid voor gezinnen. Kinderen willen wel graag met een eigen zaklamp en kaart op pad, maar ze helpen elkaar enthousiast als ze weer een aanwijzing gevonden hebben. En dat mag natuurlijk! Het is geen wedstrijd, maar een ontdektocht. 

De kinderen  gaan van kapiteinskamer naar kombuis naar de dekken beneden, waar het steeds donkerder wordt. Gewapend met de zaklamp kunnen ze lezen wat Jan meemaakte op die locaties, wat hij at, waar hij voor het eerst hoorde van de muiterij, waar het zo hard stormde dat ze het maar net gered hebben. Het heftige verhaal wordt bekeken door de ogen van een jongen, die hard moest werken, net als iedereen ziek werd, maar het gelukkig overleefde.

Geheel authentiek, het bulkte van de ratten op het schip. Nu ook, maar dan … onzichtbaar….

Geheel in stijl van die tijd is er voor de kleintjes die nog niet zo goed kunnen lezen, een flink aantal ratten verstopt om te vinden, zodat het hele gezin op zoektocht kan. De kinderen blijven er soms uren rondhangen, vandaar dat we duidelijk hebben aangegeven hoeveel aanwijzingen je per dek kunt vinden. Het is niet de bedoeling dat kinderen na vier uur nog aan het zoeken zijn.

De iconen bij de teksten die matchen met de vaarroute.

Enig nadeel is toch wel de UV-lamp zelf. Die wij hebben gekozen is handzaam maar geeft niet zoveel licht. Het is dan lastig om aanwijzingen te vinden, ook omdat op de bovendekken daglicht binnenkomt. Daar komen dus nieuwe voor. Het mooie is juist weer wel dat je er zonder zaklamp niets van ziet: zo op het oog is er niets gebeurd en is het gewoon een reconstructie van een schip. Een bijzonder schip, dat wel. Maar met de zaklamp aan komt het schip echt tot leven en kan je goed laten zien hoe bijzonder de reis van de Batavia was.

Er zaten echt ratten op de raarste plekken!

Ook met je kinderen speuren en meer leren over de Ongelukkige Voyagie van de Batavia? Kijk op de website van Bataviawerf voor dat datum waarop de speurtocht weer wordt gehouden.

Vergelijkbare berichten