| |

SPIEL: mijn wil-ik-graag-spelen lijst

Morgen begint SPIEL: de grootste spellenbeurs ter wereld, en ik ben daarbij! 4 dagen lang (nou ja, 3 plus een beetje, erg vermoeiend zo’n beurs)  spellen doen, spellen bekijken, inspiratie opdoen en praten met andere spelenthousiastelingen. Zijn er zoveel spellen, denk je misschien? Dat je daar vier dagen mee kunt vullen? Ja dus: Spiel wordt jaarlijks bezocht door een groeiend aantal enthousiastelingen, inmiddels al zo’n 182.000. Met meerdere jaarbeurshal-achtige zalen, meer dan 1000 standhouders, speldesigners en -uitgevers uit zo’n 51 landen en met meer dan 1200 nieuwe bord- en kaartspellen. Nieuwe, nog niet eerder vertoonde spellen. Het is groots dus, en mijn hoogtepunt van het jaar.

De afgelopen weken bestond dan ook al uit een hoop voorpret: het uitzoeken van de spellen die ik graag zou willen spelen. De gehele lijst van wordt altijd op boardgamegeek gezet, en van die lijst ben ik met name erg benieuwd naar:

Cerebria: the inside world

Net als in de film Inside Out gaat dit spel over emoties. Gloom en Bliss vechten met elkaar in deze fantastisch uitziende game. Je speelt een positieve emotie als Harmony, Delight of een negatieve als Hatred of Anxiety en probeert met allerlei andere emotiekaarten punten te verdienen. Geen idee of het leuk is, maar emoties als thema vind ik altijd erg interessant.

 

Dice Hospital

In dit spel zijn de dobbelstenen de patiënten. De hoeveelheid ogen op de dobbelsteen geven aan hoe ziek of gezond een patiënt is. Zodra een ‘patient’ waarde 7 zou krijgen wordt hij of zij ontslagen uit het ziekenhuis. Het gehele spel is daarop gericht, zoveel mogelijk patiënten beter zien te maken en weer naar huis te krijgen. Een interessant spelmechanisme en manier om om te gaan met dobbelstenen.

Holding on: the troubled life of Billy Kerr

In dit coöperatieve spel zijn de speler verzorgers van terminale zieken. De laatste patiënt, Billy Kerr, is met spoed binnengereden naar aanleiding van een hartaanval tijdens de vlucht van Sydney naar London. Dit is alles wat je weet als het spel begint: zijn naam is Billy Kerr, hij is 60 jaar oud en hij heeft nog maar een paar dagen te leven. Gezamenlijk moet je beslissen over de zorg die hij nodig heeft, reageren op medische noodgevallen terwijl je ondertussen zijn vertrouwen moet winnen om zijn levensverhaal te achterhalen. Ik ben met name heel benieuwd hoe zo’n heftig thema vertaald is naar spelmechanismen. Waarover beslis je dan en hoe? Wat doe je met de informatie over Billy Kerr? Hoe speelbaar is het? Of juist hoe emotioneel kan het worden?

Planet

In Planet bouw je letterlijk de planeet Aarde op: bouw bergen, rivieren, zeeën, gletsjers, continenten. Pas als je jouw planeet zo hebt gebouwd dat bepaalde dieren kunnen voorkomen, dan heb je gewonnen. De planeet bouw je letterlijk, aan het eind van het spel heeft elke speler zijn eigen 3D-planeetje gemaakt. Cool idee. Ik ben vooral benieuwd of dit alleen een gimmick is, of dat je ook echt iets leert over planeten, biotopen en de rol van flora en fauna.

Nyctophobia

And now for something completely different: Nyctophobia is een survival-horror spel waarbij de spelers letterlijk in het donker zitten (door middel van een zonnebril) en worden opgejaagd door een serial killer, een andere speler die wel kan zien.

 

 

Ik ben echt zoo benieuwd hoe dat speelt! Is het eng? Spannend? Of juist ook een gimmick? Hoe is het om een spel te spelen waarbij je niet kijkt maar voelt?

Dit waren maar een paar voorbeelden van mijn totale wishlist van zo’n 70 spellen. Geen idee of ik ze allemaal gespeeld krijg en de kans is groot dat ik allerlei andere onverwacht fantastische spellen tegenkom, net als ieder jaar.

Spiel Essen:

25 t/m 28 oktober, Messe Essen, donderdag t/m zaterdag van 10.00 tot 19.00 uur en zondag van 10.00 uur tot 18.00 uur. Voor meer info en tickets: Spiel 2018.

 

Vergelijkbare berichten