|

Assassins Creed Origins Discovery Tour

Ik wandelde door de bibliotheek van Alexandrië, leerde over Cleopatra en over het ontstaan van de stad Alexandrië. Voor straks heb ik een tour gepland naar de Piramides of misschien wil ik toch liever weten hoe mummificeren werkte. Het kan allemaal en ik heb er zin in.

Normaal komen videogames niet echt aan bod hier, meestal door het gebrek aan educatieve content. Dat wil echter niet zeggen dat de wereld van videogames langs me heen gaat, integendeel, ik ben er dol op. Ik heb een paar weken geleden het briljante Horizon Zero Dawn van Guerrilla games uitgespeeld (man man, wat een ervaring) en ben nu enorm druk met Assassins Creed Origins op de PS4. En daar viel ik met mijn mijn neus in de boter toen Ubisoft de Discovery Tours introduceerde: een educatief onderdeel in de game waarbij je met een gamepersonage het oude Egypte op je gemak kunt ontdekken door middel van rondleidingen.

Assassins Creed Origins speelt zich af in het oude Egypte ten tijde van de politieke spanningen tussen Cleopatra en farao Ptolemy, haar broertje en tevens man. De game voert je naar alle uithoeken van Egypte en is echt achterlijk groot. Er staan zowat een miljard vraagtekens op het scherm – plekken waar iets te beleven is – waardoor je de komende 100 jaar zoet bent met het alleen al het ontdekken van dorpjes, bouwwerken, ruïnes, dierennesten, grotten, mensen in problemen. En dan hebben we het nog niet eens over de missies, het helpen van mensen in nood, het oplossen van problemen, het redden van onterecht gevangen genomen vrienden, het vechten tegen het systeem (Bayek, onze hoofdpersoon is een echte anarchist/terrorist wat dat betreft) en dat alles in het kader van het hoofdthema: wraak op iedereen die ook maar iets te maken heeft met de dood van zijn/onze zoon.

Tijdens het spelen betrap ik me er vaak op dat ik gewoon wil rondhangen, wil genieten van de omgeving, wil kletsen met de mensen, wijn wil drinken, op het strand de zon onder zien gaan, genietend van de prachtige bouwwerken en natuur en ondertussen filosoferend over de vraag waar het mis ging met onze samenleving en de mensheid. En dat even zonder vechtpartijen als het kan, wat bijna onmogelijk is als wraak het thema is. Dus dan is af en toe gewoon eens de toerist uithangen in dit oh zo prachtige game een fantastische uitkomst.

Je start de Discovery Tour vanuit het hoofdmenu van het spel. Je kiest op de kaart van Egypte of uit een lijst een van de 75 (!) rondleidingen en een game-personage waarmee je de rondleidingen wilt doen. Mocht je altijd al eens willen weten hoe je kunt rondlopen als Julius Caesar of Cleopatra, dit is je kans. Je volgt van lichtpunt tot lichtpunt de tour en bent daar tussen de 2 en 10 minuten zoet mee. En oh wat is dat tof. Zonder druk van vijanden, monsters en missies rondwandelen, de sfeer opsnuiven van het oude Egypte, onderwijl je kennis oppoetsend in het format van een game. Heerlijk.

En dit is niet zomaar een gimmick, een leuk extraatje. Het is een volwaardige educatieve toevoeging waar je als geschiedenis-docent behoorlijk je voordeel mee kan doen.  De  hoeveelheid informatie is fenomenaal, alles zorgvuldig samengesteld door historici en het komt tegemoet aan een vraag van geschiedenisdocenten al vanaf de eerste Assassins Creed. Lees hier een interview met Maxim Durand, een van de geschiedkundigen verbonden aan de Assassins Creed franchise over de totstandkoming van de Discovery Tours.

Discovery Tour van Assassin’s Creed: Ancient Egypt is nu beschikbaar op PS4, Xbox One en PC als gratis download voor spelers die Assassin’s Creed Origins bezitten. Tevens is het als een op zichzelf staand product verkrijgbaar voor PC bij Uplay en Steam.

Vergelijkbare berichten