| |

Hartenjager is genomineerd voor een Dutch Game Award!

Dat gebeurt me niet vaak, een collega die een nominatie heeft voor een heuse Award! De Dutch Game Award maar liefst, in de categorie Best Cross Media Game voor de app Hartenjager die zij samen met Arnon Grunberg heeft ontwikkeld. Nu is ze daar zelf superbescheiden over en wilde ze er niet een eigen stukje over schrijven, dus heb ik haar zo tussen de koffie en het maken van een gameprototype zelf maar even geïnterviewd. Want genomineerd worden, dat is natuurlijk niet zomaar iets.

Toch? Hanne?
Nou ja, ik ben niet alleen genomineerd, ons hele team is genomineerd.

Dat snap ik. Bescheiden, je hebt het met zijn allen gedaan, uiteraard. Maar wat maakt dat jullie genomineerd zijn?
Omdat Hartenjager een ontzettend gave game is! Daarnaast is het ook vreemde eend in de bijt in gameland. Dat maakt het zo interessant.

Leg uit?
De meeste games zijn heel grafisch en je krijgt heel snel feedback op je acties. Onze game is nu juist heel traag en ook heel tekstueel. Je schrijft brieven met een literair personage alsof je haar hart wilt veroveren, net alsof je in een dating-app zit. Het duurt alleen wel even voordat ze terugschrijft, dat kan een paar uur of een dag duren. In die zin probeert de game fictie en realiteit met elkaar te vermengen.

Simuleert het realiteit?
We hebben een zo echt mogelijk personage willen neerzetten. Ook al weet je dat ze fictief is, we willen daar wel twijfel over zaaien. Soms duurt het lang voordat ze terugschrijft, soms kort, soms weet je zeker dat een AI terugschrijft, bij andere passages denk je dat je met een echt mens te maken hebt.

En is het gelukt?
Schrijven online schreef in hun review dat de illusie goed overeind blijft. Een journalist van De Standaard voelde zich persoonlijk aangesproken door het personage. Zij vond ook de voorwaarden fijn verwarrend: namelijk dat we geen garantie op geluk bieden, wel tijdelijk, maar niet blijvend. Ook hier mixen we dus al realiteit met fictie. Tot slot waren er diverse mannen die zich er snel even af van wilden maken door een kort briefje te sturen en zo’n heftige reactie van Violet kregen, dat ze later niet meer terug durfden te schrijven omdat ze zich beschaamd voelden. Het werkt dus wonderlijk goed.

Maar hoe echt echt is het dan…?
Als het je lukt om haar hart te veroveren, word je uitnodiging voor een ontmoeting. De vraag is dan: wie ga je dan ontmoeten? Wie is het dan? Wie zit er dan achter? Die vraag laten we graag open.

Dus er is niets georganiseerd rondom een ontmoeting?
Ja zeker iets, maar dan moet je het spel spelen.

Waarom beste cross media game?
Wat het spel zo goed maakt, is dat de app verder gaat ná het boek. Violet is een literair personage uit een boek van Arnon Grunberg. Als je het boek hebt gelezen heb je een aanzienlijk voordeel in de game, want dan weet je waar je met haar over kunt schrijven. Het hoeft niet perse, maar je snapt haar beter. En ja, Arnon Grunberg is een gewoon een goede schrijver, dus dat lees je eraan af. Niet dat ik wat briefjes heb zitten typen, hij heeft het allemaal geschreven. Dus eigenlijk ben je aan het daten met Arnon, of althans met zijn personage. Je kunt ook met haar over hem praten, en zij vindt dan iets van hem.

Wie is de concurrentie?
Die is best heftig, games met escape room-achtige ervaringen in de Beurs van Berlage en zangexperimenten met een VR-helm op, van die dingen. Dus ik hoop dat een wat “boekiger” game gaat winnen!

En hoe voelt dit nu?
TOF! We hebben heel hard aan de game gewerkt en het is echt een experiment hoe je boeken en games kunt combineren. De spelers zijn enthousiast. Het is leuk om te zien dat de jury wel degelijk de waarde ziet van een game rondom zo’n boek. Daarnaast was het een echte co-productie. Het was supertof om zo met een schrijver en een technisch developer samen te werken aan deze game.

De Award-uitreiking is op 6 oktober aanstaande. Jij bent daar ook neem ik aan?
Zekers! Jij toch ook?

Uiteraard! Wil dit niet missen!

Voor wie dit ook niet wil missen, de Dutch Game Awards worden uitgereikt op 6 oktober tijdens het Award Dinner in de Jaarbeurs te Utrecht. Ook komen? Bestel je kaarten dan hier.

Nieuwsgierig geworden naar de game? Download de iPhone-versie , de Android-versie, of kijk hier op de website.

Vergelijkbare berichten