| |

Word een hartenjager

Het is zover!
Na meer dan twee jaar werken – tussen alle onze andere opdrachten door- staat onze app Hartenjager in de App- en Playstore. We hebben er net nog geen uitgebreide (media) aandacht aan besteed, want eerst is er een officiële lancering in samenwerking met De Volkskrant. Maar omdat ik hier blog, krijgen jullie het als (bijna) eerste te horen.

Kom je ook?
Je bent overigens meer dan welkom op de lancering! Meld je hier aan.

Over Hartenjager
Hartenjager is een literaire datinggame in app-vorm (iOs en Android, smartphone en tablet), waarbij een personage van Arnon Grunberg, Violet, tot leven komt. In de app probeer je haar hart te veroveren door brieven te schrijven. Ze schrijft je ook terug.

Verover haar hart
Als je over onderwerpen schrijft die haar aanspreken en je schrijft een beetje leuk, stijgt haar verliefdheid (en de jouwe ook als het goed is). Het helpt als je het boek hebt gelezen waar ze in voorkomt (Huid en Haar), want dan weet je meer over haar, maar dat is niet noodzakelijk. Lukt het niet om te schrijven over dingen die haar interesseren, dan wijst ze je op den duur af. Game over.

Hoe meer je van haar hart verovert, hoe meer zij zichzelf ook bloot zal geven. In tekst -zoals alleen Grunberg dat kan- en ook een in beeld (echter, geen porno). Als je 100% van haar hart hebt veroverd, nodigt ze je uit voor een ontmoeting.

Maar…
… wacht eens even, was het dan geen computergestuurd personage waar je mee schreef? Wie ga je dan ontmoeten als je op de afgesproken tijd en datum op komt dagen? Er is eigenlijk maar één manier om daar achter te komen en dat is de app downloaden en spelen. Geen spoilers te vinden hier.

Arnon Grunberg over de app
“Hartenjagen verbindt een literair genre bij uitstek, de brief, met de techniek van de game waarbij de speler de uitkomst van het spel beïnvloedt. Wat op het spel staat is het einde van de eenzaamheid. Hartenjagen is een poging de waarheid van schrijver en gamemaker op te rekken, een waarheid die zich niet langer in een parallelle wereld bevindt – hier is het boek, hier is de game, daar is het leven – maar deel uitmaakt van het dagelijks leven van de speler. Doel van Hartenjagen is om meer te zijn dan een placebo.”

Experiment
De app is dus een experiment om een nieuwe, interactieve literaire vorm in te wereld te zetten, waarin literatuur, games en ‘artificial intelligence’ (als we het al zo mogen noemen) samenkomen. Het experiment leert ons zowel iets over interactief schrijven (losse alinea’s die samen een brief vormen), game design met tekst als uitgangspunt, de lezerservaring met verschillende teksten en het werken met literaire computergestuurde personages. En misschien ook wel meer over liefde.

Leerproces
We hebben er zelf in ieder geval veel van geleerd. De app maken ging niet over één nacht ijs. We hebben diverse tests gedaan – ook al in een vroeg stadium met een online prototype dat er totaal anders uitzag en ook deels anders werkte. Inmiddels hebben we een flexibel systeem gebouwd, waarin we nog diverse zaken kunnen aanpassen, ook nu de app al op de markt is.

Vergevingsgezind
Een van de belangrijkste leerpunten was misschien wel dat, ook al gelijkt het systeem niet volledig op een mens, onze gebruikers vergevingsgezind zijn naar Violet. Omdat Violet nu eenmaal als personage al wat rare trekjes heeft, mogen haar brieven ook zo zijn. Ook werken de menselijke hersenen dusdanig dat veel brieven als ‘logisch verhaal’ worden ervaren. Ze worden door onze hersenen als verhaal geconstrueerd,  zonder dat deze logica persé op die manier aanwezig is.

Winnaar
De app is nog maar mondjesmaat gecommuniceerd in ons eigen netwerk, maar toch zijn er al mensen aan het schrijven met Violet. Eén iemand heeft zelfs al 100% van haar hart gewonnen. Ik hoop dan hij naar de ontmoeting komt, anders zal Violet wel heel erg teleurgesteld zijn…

Word jij ook een hartenjager?
Download de app hier:
AppStore
PlayStore

Dank aan onze supporters!
Hartenjager is een initiatief van Arnon Grunberg en Hanne Marckmann (Society of Play) en wordt ondersteund door Singel Uitgeverijen. De app is mede gefinancierd door het Nederlands Letterfonds en het Stimuleringsfonds Creative Industrie.

Zie: www.hartenjager.nl

Vergelijkbare berichten